O romanca a plecat din Canada pentru a-si trai visul: o casa de lut in tara ei




Casa de lut din Sasca Montana, o comuna din Caras-Severin, este un adevarat punct turistic, atractie pentru curiosi, dar si locuinta in toata regula pentru Ileana Mavrodin, o arhitecta revenita in tara tocmai din Canada, special pentru a proiecta si construi minunata casuta.

Casa de lut a Ilenei Mavrodin a uimit atat turistii sau vizitatorii comunei, cat chiar si pe locuitori, la inceput. Locuinta este una bio, cu costuri scazute de constructie si intretinere. Suprafata propriu-zisa a casei este de 12 metri patrati pentru incaperea principala care are rol de living si bucatarie, 8 metri patrati incaperea toaletei si o sala mica de dus si alti 3-4 metri patrati pentru dormitorul suspendat deasupra livingului la care accesul se face prin catarare pe niste excerscente din zid. In total 24 de metri patrati, echivalentul unei garsnoiere mici.

casa de lut 2

SURSA FOTO: Agrointel.ro

Pe langa casa de lut, proprietara a achizitionat si un teren de 5000 de metri patrati care a costat doar 400 de dolari si este amplasat intr-un peisaj mirific pe un versant deluros, aproape de malul unui rau.

Investitiile totale, incluzand terenul, mana de lucru ce a constat in doar cativa barbati ai locului ce au ajutat la fundatie si la prepararea chirpiciului, au fost de doar 4.000 de euro, iar casa de lut a fost terminata ‘la rosu’ in anul 2004.

Casa de lut este prevazuta si cu sursa de incalzire din lut si bancuta in living, tot din lut. Fumul de la soba de gatit trece prin bancuta pentru incalzire. Pe langa functionalitatile bine puse la punct, casa de lut pare desprinsa dintr-un basm, iar povestea proprietarei care a construit-o cu propriile maini este una umitoare.

S-a intors pentru 2 luni de concediu in Romania, dar casa de lut a facut-o sa ramana aici

Povestea proprietarei casei de lut este una aparte. Ileana Mavrodin era stabilita deja de 12 ani in Canada unde avea o viata implinita, o familie, casa si statul profesional pe deplin confirmat. Ea lucra ca graficiat pentru Corel si avea varsta de aproape 50 de ani in momentul in care a decis ca este timpul pentru un concediu de la stilul de viata incarcat de munca pe care il ducea in Canada.

Timp de 2 luni a revenit in Romania si impreuna cu o prietena a vizitat comuna Sasca unde s-a indragostit iremediabil de o parcela de teren ideala pentru o casa de lut. In cele doua luni de concediu s-a si apucat de constructia casei, insa nu a reusit sa o finiseze, motiv pentru care s-a intors in Canada doar ca sa isi incheie colaborarea cu firma pentru care lucra. A revenit in tara definitiv si a terminat proiectul care a devenit ulterior un adevarat punct de atractie pentru toti turistii care trec prin comuna.

Casa de lut – Materiale de constructie eco

casa de lut 3

Ideea de constructie a acestei case de lut a fost sa deranjeze cat mai putin locul si mediul. Materialele sunt de pe locul in care a fost construita casa: piatra de pe deal a fost folosita la fundatie, pamantul lutos a fost folosit la zidur, stratul vegetal s-a decapat si a fost pus pe acoperis, la sfarsit. Casa de lut este un strat in ecosistem, practic, dupa cum spune chiar proprietara.

Nici macar de autorizatie nu a fost nevoie pentru casa de lut, are insa binecuvantarea autoritatilor locale. Casa de lut are regim de salas, precum locuintele pe care oamenii de construiesc pe propriul teren din afara satului si in care locuiesc vara pentru a avea grija de animale.

Avantaje casa de lut versus locuinta conventionala

Orice locuinta moderna este finisata cu vopsea lavabila, cu lacuri, pigmenti, tencuieli cu tot felul de aditivi, insa daca s-ar inventa niste ochelari speciali care sa ne faca sa vedem vaporii emanati de ziduri, de tavane, de pardoseli si de mobilier, am constata ca traim in niste custi chimice. O casa de lut este complet bio spre deosebire de locuinta conventionala.

Sursa: case-practice.ro


Stiri